суботу, 6 січня 2024 р.

 

🗓️6 січня 1834 році у селі Хомутинці на Вінниччині народився талановитий український поет-гуморист, автор знаменитих “Співомовок” Степан Васильович Руданський.
✔️Літературну творчість розпочав на початку 1850-х років романтичними баладами і романсами ("Розбійник", "Вечорниці", "Упир").
✔️Творчість письменника жанрово різноманітна: балади, ліричні пісні, романси, віршові гуморески, байки та поеми історичного і алегоричного змісту.
☝️Це цікаво👇
Руданський дуже гарно співав стародавнім наспівом і любив українські пісні, особливо давні. Одна з його пісень – це доля поета, історія його кохання до Марії Княгницької.♥️
Степан і Марія познайомилися в Кам'янці-Подільському, де Степан, навчаючись у Подільській духовній семінарії, жив деякий час на квартирі Маріїної матері – вдови. Степан Руданський та його друг Іван Квартирович закохалися в красуню, обидва хотіли одружитися. Руданський, їдучи до Петербурга, заручився згодою Марії на одруження. Та не так склалося, як гадалося. Степан поступив до медико-хірургічної академії, відмовився від ситого попівського життя, тому мати Марії заборонила дочці й думати про хлопця. Із північного Петербурга Степан звертався до коханої «Повій, вітре, з України».
♥️«Не за Степана, так за Івана». Так Марія стала дружиною Івана Квартировича. Проживши з Іваном 12 років, 1867 р. Марія померла, їй не було й тридцяти, коли вона покинула цей світ. Того ж року померло троє їх діток
✔️Батько Степана відмовився допомагати непокірному синові: голод, холод, навчання, підробітки, складання 15-17 віршів щодня – підірвали здоров’я, Руданський захворів на туберкульоз легенів.
✍️«І я знов живий світ оглядую, смерті першої не пригадую...»
✔️Він попросився на роботу в Крим. З листопада 1861 року Степан Руданський у Ялті. Він мав найкращу медичну освіту на півострові, знав більше десяти мов: став першим ветеринарним лікарем, відкрив першу стаціонарну лікарню, першу медичну бібліотеку в Криму (Ялта, 1865 р.); брав уроки малювання у Івана Айвазовського.
✔️Як згадували сучасники, був поет високого зросту, широкоплечий, ходив трохи горблячись, на вигляд поважний, а карі очі світилися добротою. Жив і одягався завжди просто.
✔️В Ялті Руданський жив у двоповерховому будинку біля порту, частину власної землі він подарував місту під фонтан. Рятуючись від самоти, зійшовся з багатодітною вдовою Явдохою Широкою.
✔️39-річний лікар захворів на холеру під час епідемії. 3 травня 1873 р. у Ялті на руках брата Григорія зі словами: «Україно моя мила...» згас поет, автор пісні «Повій, вітре, на Вкраїну», лікар Степан Руданський.
✔️Спочив поет високо над морем на Масандрівському цвинтарі.
Через два десятиліття після його смерті друзі поставили на могилі кам’яну брилу, на якій викарбували слова з його вірша:
"На могилі не заплаче ніхто в чужині,
Хіба хмаронька заплаче дощем по мені"
✔️І тільки через сім років Олена Пчілка видала «Співомовки Степана Руданського».


Немає коментарів:

Дописати коментар